Bedömning, behandling och träning

Bäckensmärta

För hjälp med bedömning, behandling och träning av din bäckensmärta, kontakta oss på Kungskliniken.

Vad orsakar bäckensmärta?

Bäckensmärta kan orsakas av en kombination av faktorer, bland annat:
-Lederna i bäckenet rör sig ojämnt
-Förändringar i ligament, som gör att dina muskler arbetar felaktigt för att stödja bäckenet

Vid obalans i bäckenet kan det orsaka vidare smärta i andra muskler och leder i området.

Normalt när du ligger, står eller går, är bäckenet i en stabil och jämn position. Om du upplever bäckensmärta, samarbetar inte muskler och leder i bäckenregionen som de ska vilket leder till en mindre stabil och ojämn rörelse över bäckenlederna. Resultatet är irriterade och smärtande leder och spända muskler.

Nivåerna och plats av smärta kan variera från person till person. Smärtan kan vara dubbelsidig ensidig eller skifta från sida till sida. Smärtan variera från en ständig molande värk till huggande smärta eller kraftigt skjutande smärta i säte och ner i baksida av benen.

 

Vart känner man smärtan?

  • I nedre delen av ryggen
  • I främre bäckenleden
  • I din bakre bäckenleder
  • I ljumsken
  • På framsidan och baksidan av låret
  • På baksidan av underbenet
  • Runt höfterna
  • I bäckenbotten och runt öppningen till slidan och anus (mellangården).

Orsaken till  att bäckensmärtan blir värre?

Smärtan förvärras ofta av aktiviteter som du tidigare tog för givet, bara en vanlig promenad kan ge kraftiga smärtor. Det kan skilja sig från person till person vad som triggar smärtorna.
Öppnande rörelser med benen som att ta långa kliv, gå i trappor, gå in eller ur bilar etc. kan trigga smärtorna.

Under graviditet

Under graviditet produceras graviditetshormon som mjukar upp och ökar töjbarheten i ligament och muskler i kroppen. Ligament är den vävnad som förbinder lederna med varandra.
Detta innebär att lederna i bäckenet är mer rörliga under graviditeten. Detta sker så att kroppen kan anpassa sig efter det växande barnet och så att det ska kunna passera genom bäckenet under förlossningen.

Att ligamenten mjukas upp behöver inte nödvändigtvis orsaka smärtsamma problem. Vanligtvis kan dina nerver och muskler anpassa sig och kompensera för den större flexibiliteten i lederna.

Dessa typer av obehag är ett vanligt inslag i graviditeten. Mer än hälften av alla blivande mammor tros ha någon form av ryggsmärta eller bäckensmärta vid något tillfälle, och ca 20% av alla gravida får just bäckensmärta.

Även om det är vanligt, är det inte normalt att ha bäckensmärta, det är inte något som du ska stå ut med.

I vilket skede i graviditeten kan bäckensmärta uppkomma?

Bäckensmärta kan uppkomma så tidigt som den första trimestern eller så sent som de senaste dagarna innan förlossningen.

Om smärtan kommer på i slutet av graviditeten, kan det bero på att ditt barn har sjuknit neråt och att dess huvud tränger mot bäckenlederna. Du kan även känna bäckensmärta för första gången efter förlossningen.

Hur kan man undvika bäckensmärta?

Att ha en vältränad och välmående bäckenmuskulatur samt god kontroll av djup mag- och ryggmuskulatur minskar risken att drabbas av bäckensmärta.

Om du börjar känna smärta i bäckenregionen bör du söka hjälp.
Det viktigaste är att få hjälp med övningar, speciellt för din mage, bäckengördel, höft och bäckenbottenmuskulaturen, med syfte att förbättra kontrollen i bäckenet och ryggen.
Ett bäckenbälte är ett band som man fäster runt bäckenet och kan ge dig stöd och på sätt lindra smärtan. Du bör få hjälp med att korrekt placera bandet så att det sitter på rätt ställe.

Du kan även få hjälp med ledbehandling ländrygg och bäcken samt mjukdelsbehandling av rygg och bäckenmuskulatur.

Hur undvikar man smärta?

Under vardagliga aktiviteter bör du tänka på att belasta höger och vänster sida lika mycket. Undvik att sitta med benen i kors, stå på ett ben ta långa kliv.
Detta gäller även i träning. Undvik övningar där du står med benen brett isär som exempelvis utfall. Hopp och löpning triggar också ofta smärtan och bör därför undvikas.

Förlossning

De flesta kvinnor med bäckensmärta kan ha en normal förlossning. Med rätt stöd, är det sällsynt att bäckensmärta orsakar problem. Prata med din barnmorska för att få rätt stöd under förlossningen

Försök vara så aktiv som möjligt under graviditeten utan att du får ont.
Träna bäckenbotten och djup magmuskulatur med övningar som du fått av din naprapat eller fysioterapeut. Be om och ta emot erbjudanden om hjälp med dagliga sysslor.
Planera så att du minskar de aktiviteter som orsakar problem. Använd en ryggsäck att bära saker i, detta ger jämnare belastning än en axelväska.
Var noga med att inte dela på benen längre än i ditt smärtfria intervall,
Då du ska resa dig ur sängen -rulla över på sidan, pressa ihop knäna och tryck dig upp till sittande med hjälp av armarna.
Ta på dig byxor och strumpor sittande för att undvika att stå på ett ben.
Undvik att utsätta bäckenet för ojämn belastning som att sitta med benen i kors eller bära ditt barn på höften.
Om något ont, sluta göra det. Om smärtan blossar upp, kan det ta lång tid innan det lugnar sig.
Försök att sova på din sida med benen böjda och en kudde mellan knäna.

För hjälp med bedömning, behandling och träning av din bäckensmärta kontakta oss på Kungskliniken.