Kungskliniken i Kungsbacka
Smärta svanskota- Coxxygodeny
Om du har smärta från svanskotan kan vi på Kungskliniken hjälpa dig med undersökning och behandling.
Svanskotan sitter längst ner på ryggraden och består av 3-5 oftast sammanväxta kotor.
Svanskotan är en viktig fästpunkt för ligament, muskler och stödjevävnad. Den fördelar också kraften tillsammans med sittbenen vid sittande.
Vad orsakar smärta i svanskotan?
Smärta i svanskotan kan komma efter ett fall eller trauma mot svanskotan. Vid en vaginal förlossning kan trycket mot svanskotan orsaka kvarvarande smärta även efteråt. I ovanliga fall kan man även få en fraktur i samband med förlossning.
Smärta kan också uppstå vid en obalans ellr överspänning i bäckenbottenmuskulaturen.
Man kan också få smärta i svanskotan efter långvarig sittande, främst i samband med övervikt.
Vart uppstår besvären?
Besvären från svanskotan kan refereras ut i rumpa, rygg och bäckenleder och hör dessutom ofta samman med muskulära obalanser om området. Kvinnor drabbas av svanskotesmärta tre till fem gånger så ofta som män.
Symtomen visar sig ofta i form av:
- Samlagssmärta
- Smärta att sitta
- Smärta vid tarmtömmning
Det är inte alltid svanskotan som är problemet även om smärtan är förlagd just här. Refererad smärta från ländryggsdiskar och bäckenleder kan också förlägga smärtan vid svankota. Man bör också vid undersökning kunna avfärda tumör.
Undersökning och behandling
Underökning av rörlighet och funktion bäcken och ländrygg. Undersökning rektalt med palpation av svanskota och bäckenbottenmuskulatur görs på klinik.
Man kan även göra ultraljudsundersökning och eller röntgen.
Behandling:
Behandling av svanskota sker med mobiliseringstekniker av svanskota samt behandling av bäckenbottenmuskulatur. Detta tillsammans med övningar för muskulatur och hållningsträning. Patienten får även rådgivning om ergonomi i vardagen.